Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Żywienie

W naszym Centrum przywiązujemy wagę do tego, by nasi pacjenci jedli smacznie, zdrowo i do syta. Żywienie oparte jest na opracowanym w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów służby zdrowia. Obejmuje on następujący układ diet:

Żywienie podstawowe – zaleca się chorym, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego.

  • dieta bogatoresztkowa – żywienie podstawowe ze zwiększoną ilością błonnika i płynów
  • dieta łatwostrawna – przy schorzeniach układu trawiennego
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soków trawiennych
  • Dieta o zmienionej konsystencji – papkowata
  • kleikowa
  • płynna wzmocniona
  • do żywienia przez sondę
  • dieta ubogoenergetyczna – przewidziana dla osób z nadwagą i otyłych
  • dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych m.in. dla chorych z miażdżycą.
  • dieta bogatobiałkowa – wyniszczenie organizmu, choroby gorączkowe, silne oparzenia lub zranienia.
  • dieta cukrzycowa, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
  • dieta niskobiałkowa – znajduje zastosowanie głównie w przypadkach niewydolności nerek.
  • diety specjalne (np. wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa).

W szpitalu istnieje możliwość indywidualnych konsultacji. Na coraz większą skalę rozwijane jest poradnictwo dietetyczne. Z porad dietetycznych skorzystać mogą zarówno pacjenci, jak i najbliższa rodzina.

Dietetyczki w razie potrzeby wykorzystują pobyt pacjenta w szpitalu na edukację żywieniową w celu wyeliminowania złych nawyków żywieniowych. Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw. Kierownikiem Sekcji Żywienia w DCChP jest mgr inż. Elżbieta Matrowska, zaś dietetyczką mgr inż. Marta Filończyk.

Kontakt

Dolnośląskie Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii

INFOLINIA:. 459 599 001
NUMER GŁÓWNY: 71 33 49 400
Adres ePUAP: /Dcchp/domyslna
 
Adres do korespondencji:
Dolnośląskie Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii
plac Hirszfelda 12
53-413 Wrocław

NIP: 8992228100
REGON: 000290096
KRS: 0000087868

Banery/Logo