Żywienie
W naszym Centrum przywiązujemy wagę do tego, by nasi pacjenci jedli smacznie, zdrowo i do syta. Żywienie oparte jest na opracowanym w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów służby zdrowia. Obejmuje on następujący układ diet:
Żywienie podstawowe – zaleca się chorym, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego.
- dieta bogatoresztkowa – żywienie podstawowe ze zwiększoną ilością błonnika i płynów
- dieta łatwostrawna – przy schorzeniach układu trawiennego
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soków trawiennych
- Dieta o zmienionej konsystencji – papkowata
- kleikowa
- płynna wzmocniona
- do żywienia przez sondę
- dieta ubogoenergetyczna – przewidziana dla osób z nadwagą i otyłych
- dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych m.in. dla chorych z miażdżycą.
- dieta bogatobiałkowa – wyniszczenie organizmu, choroby gorączkowe, silne oparzenia lub zranienia.
- dieta cukrzycowa, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
- dieta niskobiałkowa – znajduje zastosowanie głównie w przypadkach niewydolności nerek.
- diety specjalne (np. wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa).
W szpitalu istnieje możliwość indywidualnych konsultacji. Na coraz większą skalę rozwijane jest poradnictwo dietetyczne. Z porad dietetycznych skorzystać mogą zarówno pacjenci, jak i najbliższa rodzina.
Dietetyczki w razie potrzeby wykorzystują pobyt pacjenta w szpitalu na edukację żywieniową w celu wyeliminowania złych nawyków żywieniowych. Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw. Kierownikiem Sekcji Żywienia w DCChP jest mgr inż. Elżbieta Matrowska, zaś dietetyczką mgr inż. Marta Filończyk.