Smaczne i Zdrowe Żywienie

W naszym Centrum przywiązujemy wagę do tego, by nasi pacjenci jedli smacznie, zdrowo i do syta. Żywienie oparte jest na opracowanym w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów służby zdrowia. Obejmuje on następujący układ diet:

  1. Żywienie podstawowe – zaleca się chorym, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego.
    • dieta bogatoresztkowa – żywienie podstawowe ze zwiększoną ilością błonnika i płynów
  2. Dieta łatwostrawna – przy schorzeniach układu trawiennego.
    • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
    • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soków trawiennych.
  3. Dieta o zmienionej konsystencji – papkowata.
    • kleikowa
    • płynna wzmocniona
    • do żywienia przez sondę
  4. Dieta ubogoenergetyczna – przewidziana dla osób z nadwagą i otyłych.
  5. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych m.in. dla chorych z miażdżycą.
  6. Dieta bogatobiałkowa – wyniszczenie organizmu, choroby gorączkowe, silne oparzenia lub zranienia.
  7. Dieta cukrzycowa, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
  8. Dieta niskobiałkowa – znajduje zastosowanie głównie w przypadkach niewydolności nerek.
  9. Diety specjalne (np. wegetariańska, bezmleczna, bezglutenowa).

W szpitalu istnieje możliwość indywidualnych konsultacji. Na coraz większą skalę rozwijane jest poradnictwo dietetyczne. Z porad dietetycznych skorzystać mogą zarówno pacjenci, jak i najbliższa rodzina.

Dietetyczki w razie potrzeby wykorzystują pobyt pacjenta w szpitalu na edukację żywieniową w celu wyeliminowania złych nawyków żywieniowych. Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw. Kierownikiem Sekcji Żywienia w DCChP jest inż. Danuta Rogowska, zaś dietetyczką mgr inż. Marta Filończyk.